Menu

FIVE MANHATTAN WEST
New York, New York

CLIENT Brookfield Office Properties
PROGRAM  Repositioning, re-cladding, and interior renovation of a 158,000 m² (1,700,000 sf) Manhattan Brutalist landmark
ENCLOSURE AREA 29,800 m² (321,000 sf) 
COST $350 million (total project)
STATUS Commenced 2011; construction commenced 2014; completion 2017
DESIGN ARCHITECT REX
PERSONNEL Cheryl Baxter, Qianqian Cai, Adam Chizmar, Elina Spruza Chizmar, Rachel Dao, Danny Duong, Alysen Hiller Fiore (PL), Luis Gil, Gabriel Jewell-Vitale, Romea Muryń, Judith Mussel, Kurt Nieminen, Roberto Otero (PL), Se Yoon Park, Justin Piercy, Joshua Ramus, Ishtiaq Rafiuddin, Lena Reeh Rasmussen, Raul Rodriguez, Minyoung Song, Yuan Tiauriman, João Vieira Costa, Matthew Uselman (PL), Cristina Webb, Matthew Zych
EXECUTIVE ARCHITECT Adamson Associates (AAI)
CONSULTANTS  Atelier Ten, Cerami, Cosentini, Digifab, Edgett Williams, Entek, Front, James Corner Field Operations, Pentagram, Philip Habib, SOM, Tillotson Design, Tishman, William Vitacco

West façade with views into interior office spaces

Designed by architecture firm Davis Brody (now Davis Brody Bond) and completed in 1969, 450 West 33rd Street (now Five Manhattan West) is an exemplar of late Brutalist architecture. The edifice’s structure is effectively a steel bridge spanning the Penn Station rail lines leading to Hudson Yards, supporting a cast-in-place concrete column-and-slab frame. The building’s enclosure was originally composed of precast concrete fill-in panels with integrated windows.

During the 1980s, the building’s hard beauty was neutered when its external structural elements were painted beige and its fill-in wall panels clad in brown-colored metal siding. Over the years since, 450W33rd  has become a bizarre artifact marooned in the no-man’s land of West Chelsea, disparagingly nicknamed “the elephant’s foot” or “The Tyrell Building” after the headquarters in the dystopian film Blade Runner. 

With Brookfield Office Properties’ development of Manhattan West (500,000 m2 / 5,380,000 sf) immediately to its east, and The Related Companies’ development of Hudson Yards (1,180,000 m2 / 12,700,000 sf) immediately to its west, 450W33rd  has suddenly taken on serious import within Manhattan’s evolution.
 

The building’s massive floor plates (ranging from 8,000 m² to 11,500 m² / 86,000 sf to 124,000 sf) and unusually high ceilings (typically 5 m / 16.5 ft) provide a huge amount of uniquely dimensioned, free plan ‘support space’ for Manhattan West’s and Hudson Yards’ significant injection of traditional Class A offices.

 

In considering how to re-clad the building—simultaneously improving its aesthetics and performance—its geometry posed two fundamental design challenges. First, its shape was, bluntly, unflattering. Second, the majority of its perimeter walls were sloped at an angle of 20 degrees, a pivotal burden in the building’s reconceptualization. 450W33rd was erected under the 1968 Building Code of the City of New York. Replacing the façades in 2014 required meeting all building code amendments up to July 1, 2008, including the 2 m / 6’8” ft minimum height for accessible paths of travel (avoiding head strike conditions) necessitated at the building’s enormous perimeter. Imposing this seemingly benign code requirement would thereby render a significant portion of the building un-leasable! Such a solution was thereby financially untenable.

The obvious response to overcome this code burden would be to create a ziggurat—or step-shaped façade—whereby each floor’s windows become vertical and all leasable area is maintained.

However, this approach would create an unacceptable snow, ice, and guano hazard.

A suitable variation of this approach is to pleat the façade above head strike: views to the exterior are unimpeded, leasable area is maintained, and all hazards are avoided.

Further, this pleated geometry improves both energy performance and visual comfort as compared to that of a planar façade applied to the same underlying sloped building geometry. The over-slung panes of glass are partially opacified, reducing direct solar gain from high angle sun. The under-slung panes in turn receive much lower solar heat gain, since they present an oblique angle to the sun and are “self-shaded” from the over-slung panes. Cooling loads and glare are reduced with the decrease in direct sun.

 

 

To advantageously reposition the building within this new context, its exterior required both an aesthetic facelift and an improvement to its energy performance. In addition, the building’s lobby, elevator cores, and building services needed to be significantly upgraded to meet the demands of its new breed of tenants.

While the pleating of the façade results in an increase of overall glass surface, the insulation value of the new glazing assembly is significantly higher than that of the original glass, resulting in no net loss of insulation value or energy performance. Meanwhile, the increased area of glazing allows for deeper penetration of daylight into the interior.

To create an exciting geometry that harmonizes the pleated window areas with the vertical regions at the building’s top, the severity of the pleats gradually reduce the higher they go. 

To minimize the façade’s cost, the under-slung panes of the pleated façade never exceed 15 degrees from vertical, which allows the system to utilize a monolithic IGU solution, as opposed to the safety laminated glazing required for skylights (defined as glazing angled 15 degrees or more from vertical). 

 

Pleated south facade

The resulting shape is one that suggests either a shimmering cascade,…

…or a beckoning lighthouse Fresnel lens that reflects the sky.

From the user’s experience, the Fresnel geometry allows for remarkable transparency…

…that opens up the massive floor plates,…

…renders the building highly transparent at street level, and breaks down its overall mass.

The façade’s unique geometry demands a strategic design for the window washing system. The employed solution features a conventional track, torpedo, and gondola system adapted to move freely over the undulating curves of the façade, to transition easily from vertical to pleated façade, and to glide across stack joint conditions without jamming or inflicting damage. 

The mullions—designed to incorporate the curved track of the window washing system as a separate extrusion—maintain allowances for thermal expansion and fabrication/installation tolerances commonly associated with unitized curtain walls. 

The system was verified and perfected through full-scale testing of the track, torpedo, and gondola.

To integrate the repositioned building into the larger plans of Manhattan West and the final sections of the much-heralded High Line, a two-story arcade breezeway is excavated into the southern side of the building. 

Coincident with the height of both the High Line and Manhattan West’s central plaza to accommodate potential future links, the breezeway is connected back to grade at the building’s southwestern corner to allow pedestrians to bypass the inactive sidewalk from 10th Avenue to Penn Station.

Lobby prior to renovation

At the core of the building’s repositioning is the owner’s commitment to adaptively reusing a large-scale, urban building. 450W33rd is to become so wholly integrated into Brookfield’s premiere development that it will be renamed Five Manhattan West. As such, it stands to prove the plausibility of creating…

Lobby after renovation

…contemporary, competitive, LEED certified office stock from structures that might normally be considered for demolition.

 

Conceived as a venue for the display of Arts Brookfield’s collection, the lobby provides space for contemplative experiences including customized benches.

 

To complement the creme color tones of travertine walls and neutral grey terrazzo floor, the benches are comprised of CNC-formed black walnut.

Drawing illustrating six distinct benches designed with ergonomic dips to allow various seating configurations and social interactions

Detail of lobby benches

Lobby with Ryan McGinness paintings

View of main lobby travertine walls and elevator core

Elevator Lobby comprised of antiqued panels with oil rubbed finish

Re-clad façade along 10th Avenue

Image credits: 1, 2, 10, 13, 16, 17, 18, 21, 24, 29, 30, 31: Laurian Ghinitoiu: 25, 26, 28: Sam Logan: 3, Courtesy of Davis Brody Bond: 22: Matthew Usselman

(/)   Prev / Next