Menu

2050 M STREET
Washington, DC

KEY AWARDS  Global Architecture & Design Awards, Second Place, Office Building (Concept) Category, 2018; MIPIM/Architectural Review Future Project Awards, 2016
CLIENT Tishman Speyer
PROGRAM Premium office building in Washington, DC’s Golden Triangle business district, that will host CBS’s Washington Bureau (including television studios), amongst other tenants
AREA Approximately 41,800 m² (450,000 sf)
COST Confidential
STATUS Commenced 2015; commenced construction 2018; completion expected 2020
DESIGN ARCHITECT REX
PERSONNEL Timothy Burwell, Adam Chizmar, Maur Dessauvage, Kelvin Ho, James Kehl, Elizabeth Nichols, Joshua Ramus, Matthew Uselman (PL), Cristina Webb (PL), Vaidotas Vaiciulis, Michael Volk
EXECUTIVE ARCHITECT Kendall/Heaton
CONSULTANTS Arup, Baumann, Blades, Cerami, ECS, Front, Janson Tsai, LERA, LSM, Richter, George Sexton, Walker, Wiles Mensch, WSP

Washington, DC’s building stock is largely composed of two typologies: heavy masonry or concrete buildings with high-relief facades and punched windows—in the Beaux Arts, Neoclassical, Art Deco, and Brutalist styles—…

…or modern structures with taut glass envelopes,…

…many with applied external decorative treatments. 

Because building heights and massing are constrained by DC’s strict zoning codes, the two typologies match in scale, but are aesthetically unreconciled.

In this context, 2050 M Street maximizes its façade’s potential to set the new standard of trophy office space within the DC market.

Its curtain wall provides the leasing ideal of hyper-transparent, floor-to-ceiling glass…

…without any view-impeding mullions. 

The unique glass also creates a new DC office type, one which combines the advantages of an all-glass building with the modulation of a high-relief façade befitting its context.

The façade’s approximately nine hundred identical, insulated-glass panels—3.2 m tall by 1.5 m wide (11’-6” tall by 5’-0” wide)—are subtly curved to a 2.9 m (9’-6”) radius through a heat roller tempering process. The curve yields structural efficiency, which meets wind load requirements and enables a thinner monolithic outer lite than normal, providing greater transparency. 

Because of the curve’s inherent rigidity in compression, only the top and bottom edges of the panels are supported from the floor slabs, while the mullionless vertical edges are flush-glazed for a minimalist aesthetic that improves sight lines, while gaining usable floor area. 

Exploded sectional axonometric

To emphasize the ethereal lightness of the skin, all perimeter columns are pulled 3.8 m (12’-6”) in from the façade, and the ceiling is tapered to the depth of the structural slab as it approaches the exterior.

A subtly-reflective pyrolytic coating applied to the glass’s exterior and a high-performance low-E coating within the glass’s insulating cavity reduce solar heat gain and meet thermal performance requirements. Paired with the curving panels, they create an unusual kaleidoscopic effect of repetitive transparency and reflection that simultaneously animates and dematerializes the façade. 

The concave side of the curved units faces outwards, resulting in an elegant fluting effect, which gives the building its unique presence. 

As a counterpoint to the crystalline façade, the lobby is a warm oasis of brown-and-white cowhide wall panels, as well as wood floors and ceilings whose color, thin plank width, and polish evoke yacht decks. The panels’ dimensions and bookmatching are a playful nod to the stone treatment of modernist lobbies. 

 

The vestibule is enlarged to accommodate a site-specific piece of art commissioned for the building.

Image Credits: 1, 6, 7, 8, 9, 13, 14, 15, 16: Luxigon; 3: Wikimedia, architecture by RTKL; 4: Google Earth, architecture by Kickok Cole Architects; 10: Front

(/)   Prev / Next